Gözler enflasyon rakamlarına çevrildi

Gözler enflasyon rakamlarına çevrildi

3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verilerine odaklanan milyonlarca vatandaş, memur, emekli ve işçi maaşlarındaki artışları bekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon verilerini 3 Temmuz'da saat 10.00'da açıklayacak. Milyonlarca memur, emekli ve işçi, bu verilerin açıklanmasını büyük bir merakla bekliyor. Enflasyon rakamları, memur maaş zamlarından kıdem tazminatına, bedelli askerlik ücretinden sosyal yardımlara kadar birçok alanda önemli değişikliklere yol açacak.

MAAŞLARDA VE YARDIMLARDA BÜYÜK ARTIŞLAR BEKLENİYOR

Haziran ayı enflasyon verileri, maaş zamları başta olmak üzere, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık aylığı, engelli aylıkları ve evde bakım desteği gibi pek çok alanda artış getirecek. Bu artışların, vatandaşların gelirlerinde ciddi iyileşmeler sağlaması bekleniyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNE YAKLAŞIK %20 ZAM ÖNGÖRÜLÜYOR

Memur ve memur emeklilerinin maaşları, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme oranları göz önünde bulundurularak belirleniyor. Enflasyon beklentilerine göre, memur ve memur emeklisi maaşlarında yaklaşık %20 oranında bir artış bekleniyor. Şu anda 32 bin 861 lira olan en düşük memur maaşı, 39 bin liranın üzerine çıkarken, en düşük memur emekli maaşı da 16 bin liranın üzerine yükselecek.

MEMUR ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Yılın ilk altı ayında toplu sözleşme gereği %15 zam alan memurlar, enflasyon farkı ile birlikte ek zam alacaklar. Altı aylık enflasyonun %15'i aşan kısmı, maaşlara enflasyon farkı olarak yansıyacak. Ayrıca, toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için %10'luk bir zam hakkı daha bulunuyor.

EMEKLİLER NE KADAR ZAM ALACAK?

Emekli maaşlarına yapılacak zam, 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek. Tahminlere göre, 6 aylık enflasyon %25 civarında olacak. Buna göre, emeklilerin kök maaşlarına %25 oranında zam yapılması bekleniyor. Ancak, kök aylığı 7 bin 500 liranın altında olanların maaşları, zamma rağmen 10 bin lirayı aşmadığı takdirde en düşük emekli maaşı uygulamasından yararlanmaya devam edecek.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI ARTACAK

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş zam oranına göre belirleniyor. Bu kapsamda, şu anda 35 bin 58 lira olan kıdem tazminatı tavanının, 42 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor. Yeni rakam, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak ve kesin rakam, 6 aylık enflasyon verilerinin kesinleşmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın memur aylık katsayısı değişikliği ile belirlenecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ DEĞİŞECEK

Bedelli askerlik ücreti, memur aylık katsayısına göre yeniden belirlenecek. Mevcut durumda 182 bin 609 lira olan bedelli askerlik ücreti, yeni düzenlemeyle birlikte 219 bin lirayı aşacak.

YAŞLILIK VE ENGELLİ AYLIKLARINDA YÜKSEK ARTIŞLAR

Memur zamları, maaş katsayılarında bir artışa neden olduğu için yaşlılık aylığı, engellilik aylığı, evde bakım aylığı ve desteği alanların ödemelerinde de artış olacak. Buna göre, yaşlılık aylığı 3 bin 504 liradan 4 bin 200 liraya, engel oranı %40-69 arasında olanların aylığı 2 bin 798 liradan 3 bin 358 liraya, engel oranı %70 ve üzeri olanların aylığı ise 4 bin 197 liradan 5 bin 36 liraya çıkacak. Engelli yakını aylığı da 2 bin 798 liradan 3 bin 358 liraya yükselirken, evde bakım yardım desteği 7 bin 608 liradan 9 bin 131 liraya çıkacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.