'Yüzde 25 artış sınırı' kalkmıştı: Kira zam oranı belli oldu!

'Yüzde 25 artış sınırı' kalkmıştı: Kira zam oranı belli oldu!

Kira artışlarına uygulanan ‘yüzde 25 zam sınırı’ önceki gün itibarıyla sona ererken; ev sahiplerinin kiralara uygulayacağı yeni zam oranı yüzde 65,07 olarak açıklandı.

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, ev sahiplerinin kiracılara uygulayacağı yeni kira artış oranı da netlik kazandı. Buna göre; Temmuz ayında sözleşmesi yenilenecek olan kiracılara ev sahipleri %65,07 oranında zam yapabilecek. Geçtiğimiz ay kira artış oranı %62,51 seviyesindeydi.

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL BELİRLENİYOR?

Kira ücretlerinde yaşanan fahiş artışlar sebebiyle Haziran 2022'de devreye alınan "yüzde 25 zam sınırı" uygulaması, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Bu uygulama, kiracıların aşırı kira artışlarıyla karşı karşıya kalmalarını önlemek amacıyla getirilmişti. Ancak bu sınırın kalkmasıyla birlikte, kira artışları tekrar "TÜFE 12 ay ortalamasına" göre belirlenecek.

TÜFE VE KİRA ARTIŞLARI

TÜFE, yani Tüketici Fiyat Endeksi, kira artışlarında önemli bir kriter olarak kullanılıyor. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan bu veri, bir yıl boyunca enflasyon oranlarının ortalaması alınarak hesaplanıyor. Haziran ayı itibarıyla yıllık TÜFE 12 ay ortalaması %65,07 olarak belirlendi. Bu oran, Temmuz ayında sözleşmesi yenilenen kiracılar için kira artış oranı olarak uygulanacak.

Geçen yıl uygulanan %25 zam sınırı, yüksek enflasyon döneminde kiracıların korunması amacıyla devreye sokulmuştu. Ancak bu sınırlama, özellikle ev sahipleri tarafından tepkiyle karşılanmış ve kira gelirlerindeki düşüşe dikkat çekilmişti. Şimdi bu sınırlamanın kalkmasıyla birlikte, kira artış oranlarının enflasyon oranlarıyla paralel olarak yükselmesi bekleniyor.

KİRA ARTIŞ ORANLARI VE KİRACILARIN DURUMU

Kira artış oranlarının belirlenmesi, özellikle büyük şehirlerdeki kiracılar için önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor. Kiracıların karşılaştıkları yüksek kira artışları, bütçelerini zorlamakta ve alternatif çözümler aramaya itmektedir. Yeni kira artış oranı, birçok kiracının bütçesini daha da zorlayacak gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.