Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı enflasyonu yüzde 1,64 olurken, genel enflasyon ise 71,60'a geriledi. Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 75,45 olarak açıklanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Haziran ayında enflasyon oranı %1,64 olarak belirlenirken, genel enflasyon yıllık bazda %71,60'a geriledi. Bir önceki ay olan Mayıs'ta yıllık enflasyon %75,45 olarak açıklanmıştı. Bu veriler, son aylarda enflasyon oranlarında kayda değer bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor.

ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ DE DÜŞÜŞTE

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de Haziran ayında düşüş kaydetti. Aylık ÜFE, %1,38 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında bu oran %1,96 seviyesindeydi. Yıllık ÜFE ise %50,09'a geriledi. Bir önceki ayda yıllık ÜFE, %57,68 olarak kaydedilmişti. Bu düşüşler, üretim maliyetlerinde de belirgin bir azalma yaşandığını gösteriyor.

SON BİR YILIN EN DÜŞÜK AYLIK ENFLASYONU

TÜİK verilerine göre, Haziran ayı aylık enflasyon oranı, son bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Mayıs 2023'ten bu yana en düşük aylık enflasyon oranı olan %1,64, ekonomik istikrar adına önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor. Yıllık enflasyon ise 8 aylık bir aradan sonra ilk kez düşüş kaydetti.

KONUT GRUBUNDA EN YÜKSEK ARTIŞ

Haziran ayında en yüksek fiyat artışı, %3,79 oranıyla konut grubunda yaşandı. Bu artışı %3,47 ile eğitim ve %3,09 ile lokanta ve oteller grupları takip etti. Enflasyon sepetinde yer alan 143 temel başlıktan, 35'inde fiyatlar düştü, 5'inde ise değişim olmadı. Geri kalan 103 temel başlıkta ise fiyat artışı kaydedildi.

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'TEN DEZENFLASYON AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, dezenflasyon sürecinin başladığını ifade etti. Şimşek, mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin, yıl sonu enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu belirtti. Haziran ayındaki %1,64'lük aylık enflasyon verisinin, yıllık bazda %22'lik bir enflasyona işaret ettiğini söyledi.

Bakan Şimşek, finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde edilen başarıların, dezenflasyon sürecinde de belirgin bir şekilde görüleceğini ifade etti. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programın kararlılıkla uygulanacağını ve kalıcı refah artışı sağlanacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.