Emekli maaşına üçlü artış müjdesi! Tek tek hesaplandı

Emekli maaşına üçlü artış müjdesi! Tek tek hesaplandı

Emekliye zam için Ocak ayında üç ayrı düzenleme devreye girecek. Emekli maaşı için enflasyon artışı yapılırken refah payı da eklenecek.

Emeklilere Ocak ayında yapılacak maaş artışları için önemli düzenlemeler gündemde. Bu kapsamda, emekli maaşlarına enflasyon artışı, refah payı ve en düşük emekli maaşında değişiklik yapılacak. Ayrıca, memur emeklileri için enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı uygulanacak.

ENFLASYON VE ZAM HESAPLAMALARI

Emekli maaşları, son altı aylık enflasyon oranlarına göre artacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayında enflasyonu %3.23, Ağustos ayında ise %2.47 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası, 2024 yılı sonu enflasyon tahminini %38 olarak belirlerken, tahmin aralığının üst bandını %42 olarak açıkladı.

EMEKLİ MAAŞI ARTIŞ ORANLARI

Eğer 2024 yılı enflasyonu %38 olarak gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yapılacak artış oranı %10.64 olacak. Enflasyonun %42'ye çıkması durumunda ise artış oranı %13.84 olarak hesaplanacak. Orta Vadeli Program'da ise yıl sonu enflasyon tahmini %41.5, 6 aylık artış oranı ise %13.44 olarak belirlenmiş durumda. Memur maaş zammı ise %9.31 olarak öngörülüyor.

REFAH PAYI EKLENECEK

Ocak ayında enflasyon kesinleştikten sonra, artış oranlarına refah payı da eklenecek. Bu düzenleme ile emekli maaşlarının artış oranlarının %20'yi bulması bekleniyor. Bu kapsamda, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları eşitlenebilir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DEĞİŞECEK

En düşük emekli maaşının artırılması bekleniyor. Temmuz ayında 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarılan en düşük emekli maaşı, Ocak ayında yeniden artırılabilir. En düşük maaşların 14-15 bin TL bandına çekilmesi öngörülüyor.

SEYYANEN ÖDEMELER

Düşük kök maaşları olan emeklilere, taban maaş uygulaması kapsamında seyyanen ödemeler yapılacak. Aradaki fark Hazine tarafından ödenecek. Ek ödemeler, emekli maaşlarını taban maaşa tamamlayacak.

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de 16 milyon emekli bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, her yıl Ocak ve Temmuz ayında, 6 aylık enflasyon rakamları kadar iki kez zam alıyor. Temmuz ayında emeklilere yapılan %24.73'lük artış ile en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı.

DUL VE YETİMLERİN MAAŞLARI

En düşük emekli maaşının artırılması ile birlikte, dul ve yetimlerin maaşları da arttı. Hissesi %75 olan dul ve yetimlerin maaşı 9 bin 375 TL, %50 hissesi olanların maaşı ise 6 bin 250 TL ve 3 bin 125 TL oldu.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası'nın 2024 yılı sonu enflasyon tahmini %38, Orta Vadeli Program'da ise %41.5 olarak belirlenmiştir. Piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi %43.31, Orta Vadeli Program'da ise %41.5 olarak açıklanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.