Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı

Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı

Masadaki emeklilik düzenlemesiyle ilgili detayları aktaran Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, yüzde 86 zam detayına dikkat çekti.

Sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler içeren yeni emeklilik düzenlemesi, uzun süredir gündemde ve yakın zamanda hayata geçmesi bekleniyor. Hükümetin bu düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtilirken, birçok kişi yeni emeklilik sisteminin nasıl olacağını ve bu sistemin ne gibi avantajlar getireceğini merak ediyor.

HÜKÜMETTEN YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞMA

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş’ın TV100'de yaptığı açıklamalara göre, yeni yasama yılında sosyal güvenlik sistemine dair kapsamlı değişiklikler yapılacağı yönünde sinyaller verildi. TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in bu konuya dair açıklamaları, hükümetin yeni emeklilik sistemi üzerinde çalıştığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

SİSTEMİN YENİDEN DÜZENLENMESİ NEDEN GEREKLİ?

Göktaş, aynı primi ödeyen ve aynı gün çalışan kişilerin farklı aylıklar alması konusundaki taleplerin artması nedeniyle bu düzenlemenin gerekli olduğunu belirtiyor. Şu anda aynı koşullarda prim ödeyen sigortalılar, farklı dönemlerde çalıştıkları için farklı emekli maaşı alabiliyor. Özellikle sisteme devam eden çalışanların emekli maaşlarının düşmesi, şikayet edilen bir diğer konu.

KÖK AYLIKLARDA DÜZENLEME İHTİYACI

Göktaş, kök aylıklar konusunda da düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguluyor. Emekli aylıklarının, enflasyon verilerine göre artırıldığı fakat kök aylıklarda sorun yaşandığı belirtiliyor. Bu durumun yasal bir düzenlemeyle çözüme kavuşması gerektiği ifade ediliyor.

2024 YILINDA MI EMEKLİ OLMAK AVANTAJLI?

Yeni sistemle ilgili en çok sorulan sorulardan biri de 2024'te mi yoksa 2025'te mi emekli olmanın avantajlı olduğuyla ilgili. Uzmanlara göre, enflasyonun düşüş eğiliminde olması, 2024 yılında emekli olmayı daha avantajlı kılıyor. 2024 yılında emekli olanlar, toplamda %86 zam alırken, 2025 yılına kalanlar ise %42,5 civarında bir zam görecek.

SİSTEMDE KALMAK AVANTAJLI OLABİLİR

Yeni düzenleme ile çalışanların sistemde kalması teşvik edilecek. Emekli olmak yerine çalışmaya devam edenler için her yıl emekli maaşının artması sağlanacak. Böylece hem çalışan-emekli oranı dengelenecek hem de sistem daha sürdürülebilir hale getirilecek.

DEVLET MEMURLARI YENİ SİSTEMDEN ETKİLENİYOR MU?

Bu yeni düzenlemeler, devlet memurlarını kapsamıyor. Memurlar, gösterge sistemine göre emekli aylığı aldıkları için bu değişikliklerden doğrudan etkilenmeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.