Milyonlarca emeklinin beklediği haber! Komisyonda kabul edildi

Milyonlarca emeklinin beklediği haber! Komisyonda kabul edildi

En düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren, vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlayan yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Düzenlemeyle birlikte en düşük emekli aylığı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. 53 maddelik yasa teklifiyle, en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılacak. Bu düzenleme ile 3,7 milyon kişinin aylıkları yükselecek. En düşük emekli maaşı düzenlemesi, Ağustos ayında hayata geçirilecek. Ayrıca, Temmuz ayı için 2 bin 500 liralık fark ödemesi yapılacak.

BÜTÇEYE MALİYETİ 33,2 MİLYAR TL

Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 12 bin 500 liraya yükseltiliyor. Bu artışın bütçeye maliyeti ise 33,2 milyar lira olacak. EYT ile gündeme gelen emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINA ZAM

Vergi paketi ile yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 liradan 500 liraya yükseltilecek ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Ayrıca, küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kârdan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınacak. Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi ise yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacak.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIMLAR

Teklifle, kayıt dışılık ve usulsüzlüğün önüne geçilmesi amacıyla önemli önlemler devreye alınacak. Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin belirli zamanlarda hasılatları tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20'yi aşan oranda uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

USULSÜZLÜK CEZALARI ARTIRILIYOR

Vergi idaresinin bilgisi dışında faaliyet gösterenlere kesilecek vergi ziyaı cezaları artırılıyor. Verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat artırımlı uygulanacak. Başkasına ait kredi kartı ve POS cihazı kullanımında belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak ve bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek cezanın toplamı 20 milyon lirayı aşamayacak.

KDV İSTİSNASI VE İNDİRİMİ KALDIRILIYOR

Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası ve indirimi kaldırılıyor. Ancak, yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası sağlanacak. Bazı tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarının "yüzde 20'sine kadar" olan sınırlama kaldırılacak ve birim ambalajda bulunan mamul için alınacak asgari maktu vergi tutarı kadar maktu vergi alınabilecek.

KISA VADELİ SİGORTA PRİMİ ORANI BELİRLENİYOR

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirleniyor ve bu oranı yüzde 1,5'e kadar indirmeye, yüzde 2,5'e kadar artırmaya Cumhurbaşkanına yetki veriliyor. Böylece, vergi güvenliğinin sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.