Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor! Büyük bir etki olabilir

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor! Büyük bir etki olabilir

Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda dünyanın önde gelen üç merkez bankasının yetkilileri, faiz indirimi hakkında önemli mesajlar verdi.

Bankada parası olan milyonlarca kişi için bu haber, finansal piyasalar ve küresel ekonomi üzerinde büyük bir etki olabilir.

KÜRESEL EKONOMİDE FAİZ İNDİRİMİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Jackson Hole'de yapılan toplantıda konuşan merkez bankası yetkilileri, faiz oranlarında indirime gideceklerini veya önümüzdeki aylarda indirim yapmaya devam edeceklerini duyurdular. Bu açıklamalar, COVID-19 pandemisi sonrası yüksek enflasyonla mücadele sürecinde yaşanan sıkılaştırma döneminin sona ermekte olduğunu gösteriyor. Merkez bankalarının bu yeni yaklaşımı, yüksek borçlanma maliyetlerinin sonunun gelebileceğine işaret ediyor.

YENİ ÖNCELİK: İSTİHDAM

Uzmanlar, merkez bankalarının faiz indirimi sinyalleri vermesiyle birlikte enflasyonun artık küresel ekonomi için bir tehdit olmaktan çıktığını belirtiyor. Yeni önceliğin istihdam olduğunu vurgulayan ekonomistler, işgücü piyasalarındaki zayıflığın ve genel büyümedeki yavaşlamanın, politika yapıcılar için temel tehdit olarak ön plana çıktığını ifade ediyor.

FED'DEN ÖNEMLİ MESAJLAR

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Wyoming'de düzenlenen yıllık toplantıda para politikasında bir ayarlama zamanının geldiğini söyledi. Powell, fiyat istikrarında ilerleme kaydedildikçe işgücü piyasasını desteklemek için gereken her şeyi yapacaklarını belirtti. İşsizlik oranının yıl sonunda yüzde 4,4’e yükselmesinin beklendiği ve bunun da Fed’in daha hızlı faiz indirimi yapmasına neden olabileceği açıklandı.

AVRUPA VE İNGİLTERE'DEN FAİZ İNDİRİMİ MESAJLARI

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri de sempozyumda faiz indirimine yönelik mesajlar verdi. Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin yolunda olduğunu, ancak büyüme ve imalat sanayindeki olumsuz görünüm nedeniyle Eylül'de faiz indirimi ihtimalinin güçlendiğini belirtti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey ise, enflasyonist risklerin azaldığını ve daha fazla indirime açık olduklarını ifade etti. Banka, bu ay faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 5’e düşürdü.

DİĞER ÜLKELERDEKİ FAİZ POLİTİKALARI

Kanada, Yeni Zelanda ve Çin de faiz indirimi yapan diğer ülkeler arasında yer alıyor. Japonya ise farklı bir politika izleyerek, yendeki düşüşü durdurmak amacıyla referans faizini 17 yıl sonra ilk kez artırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.