Bankada parası olanlar dikkat! Bankalara talimat gönderildi!

Bankada parası olanlar dikkat! Bankalara talimat gönderildi!

Merkez Bankası'ndan likidite sterilizasyonu için yeni adım geldi, bankalara talimat gönderildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasada oluşan fazla likiditenin önlenmesine yönelik yeni bir adım attı. TCMB, Türk Lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabileceği swap ihalelerine başlayabileceğini duyurdu. Bu hamle sonrası, mevduat faizlerinde artış beklentisi oluştu.

MEVDUAT FAİZLERİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, bankacılık kaynakları TCMB’nin swap dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut politika faizinden 5-10 puan aşağıda kaldığını belirtti. Bu durum, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azaltarak piyasa faizlerini aşağı yönlü baskılıyordu. Şimdi, bu yeni hamle ile parasal aktarım mekanizmasının etkinliği artırılarak mevduat faizlerinin negatif reel faiz bölgesinden uzaklaştırılması hedefleniyor. Bankacılık kaynakları, mevduat faizlerinin şu anda yüzde 49-50,5 arasında olduğunu ve ilk etapta 2-3 puan yukarı gidebileceğini öngörüyor.

"TL VERİP DÖVİZ ALMAK İSTEYEN BANKALAR OLABİLİR"

Bir bankacılık kaynağı, TCMB’nin TL likiditeyi çekmek için ana kanal olarak depo ihaleleri ve zorunlu karşılıkları (ZK) kullanacağını belirtti. Bu yeni hamlenin de kullanılacağını ancak ana fonlama aracı olmayacağını vurguladı. Fazla TL’nin çekilmeyen kısmının bu hamle ile çekilmesinin amaçlandığını ve TL verip döviz almak isteyen bankaların olabileceğini ifade etti.

"YENİ DÜZENLEMEYE ŞİMDİLİK İHTİYAÇ YOK"

Önümüzdeki dönemde yeni bir likidite hamlesi olup olmayacağı sorusuna bankacılık kaynağı, mevcut fazla likiditenin çok yüksek olmadığını ve acil bir hamleye ihtiyaç olmadığını belirtti. Gerekirse ilk etapta depo ihaleleri üzerinden bir çekim yapılabileceğini, likidite bonosu çıkarma gibi diğer hamlelerin ise şu anda tercih edilmediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.