Benzin ve motorine indirim sinyali

Benzin ve motorine indirim sinyali

Petrol, Çin'e yönelik zayıf görünüm ve ABD'deki azalan stoklarla beraber emtia ve hisse senedi piyasalarındaki geniş çaplı gerilemeyle birlikte düştü.

Çarşamba günü yüzde 0,9 yükselen Brent petrol, Perşembe günü varil başına 81 dolara düştü. Aynı şekilde, ABD ham petrolü de 77 dolara yaklaştı. Pekin'in Perşembe günü para politikasını gevşetmesi, ekonomik yavaşlamanın ham petrol talebini engelleyeceğine dair temel endişeleri artırdı. Bu gelişmeler, hisse senetleri ve bakır gibi diğer emtialarda da düşüşe yol açtı.

ASYA'DA ZAYIF TALEP GÖRÜNÜMÜ

Ham petrol, Asya'nın en büyük ekonomisinde zayıf talep görünümü nedeniyle ay başındaki zirvesinden bu yana değer kaybediyor. OPEC+ üyelerinin üretim kısıntılarını sürdürmesi ve ABD faiz oranlarında yakın bir indirime ilişkin beklentilerin artmasıyla vadeli işlemler yılbaşından bu yana yüksek seyrediyor. Ancak, Çin'deki toparlanmanın yavaş olması, güçlü talep beklentilerini zayıflatıyor.

Singapur'daki aracı kuruluş Phillip Nova Pte'nin kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, "Çin'deki toparlanmanın zayıf olduğu göz önüne alındığında, güçlü talep beklentileri hayal ürünü" dedi ve Fed'in ABD'de olası faiz indirimlerine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini ekledi.

ÇİN'İN HAM İTHALATI DÜŞÜYOR

Dünyanın dört bir yanından, Rusya, Orta Doğu ve Amerika dâhil olmak üzere, tedarik sağlayan Çin'in ham petrol ithalatı bu yılın ilk yarısında, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 2,3 daha düştü. Bu düşüş, Asya'nın en büyük ekonomisinde zayıf talep görünümünü doğrular nitelikte.

ABD HAM PETROL STOKLARINDA AZALMA

Çarşamba günü ABD, ticari ham petrol stoklarının dördüncü haftada da 3,74 milyon varil düştüğünü, benzin stoklarının da azaldığını bildirdi. Bu durum, ABD'de petrol talebinin hâlâ güçlü olduğunu, ancak stoklardaki azalma nedeniyle arzın sıkışabileceğini gösteriyor.

AKARYAKIT FİYATLARINDA İNDİRİM BEKLENTİSİ

Brent petrol ve dolar kurundaki düşüşler, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına da yansıyabilir. Brent petrol fiyatlarındaki düşüş ve dolar kurundaki 33 TL'nin altına gerileme, benzin ve motorin fiyatlarında indirim beklentisi oluşturdu. Akaryakıt fiyatlarının düşmesi, özellikle sürücüler ve nakliye sektöründe memnuniyetle karşılanacaktır.

Bu gelişmeler, küresel petrol piyasalarındaki dalgalanmaların yanı sıra, tüketici fiyatlarına doğrudan etkisiyle dikkat çekiyor. Brent petrol ve ABD ham petrolü fiyatlarındaki düşüşlerin devam edip etmeyeceği, hem küresel ekonominin gidişatına hem de OPEC+ üyelerinin üretim politikalarına bağlı olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.