Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için kritik uyarı! Maaşınız kesilebilir

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için kritik uyarı! Maaşınız kesilebilir

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, maaşlarının kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Emekli çalışanların prim kodu eğer, yanlış yatırılırsa maaşları kesiliyor.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, maaşlarının kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu durum, işverenlerin emekli çalışanlar için SGK primlerini yanlış bir kodla yatırmasından kaynaklanıyor. Eğer emekli çalışanların prim kodu yanlış girilirse, emekli maaşları bir süre sonra kesilebiliyor. Peki, bu durumda ne yapılmalı? İşte emekli çalışanların dikkat etmesi gerekenler ve çözüm yolları.

PRİM KODLARINDAKİ HATA MAAŞ KESİNTİSİNE NEDEN OLABİLİR

Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli aylığı alıyor. Bu emeklilerin bir kısmı emeklilik sonrasında sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, bir kısmı da kayıt dışı çalışmayı veya iş hayatından tamamen çekilmeyi tercih ediyor. Ancak emekli olduktan sonra işe girenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntı var: Prim kodlarının doğru olması.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz’ın Yeni Şafak’a verdiği bilgiye göre, emekli olduktan sonra çalışanların Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile çalışmaları gerekiyor. Bu da işverenin, çalışan için "02" kodlu SGDP üzerinden prim yatırması anlamına geliyor. Eğer işveren, yanlışlıkla "01" kodlu Tüm Sigorta Kolları üzerinden prim yatırırsa, bu durumda emekli maaşı kesiliyor.

YANLIŞ KOD MAĞDURİYETİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Yanlış kod mağduriyeti yaşayan emekli çalışanlar, öncelikle sigortalarını yapan şirkete başvurarak hatalı girişin düzeltilmesini talep etmelidirler. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, bu tür durumlarda hemen harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor. İşveren gerekli düzeltmeyi yaptıktan sonra, emekli çalışanların bağlı bulundukları SGK’ya durumu bildirmeleri ve emekli aylıklarının kayıp olmadan ödenmesi gerektiğine dair talepte bulunmaları gerekiyor.

İŞLEM SÜRECİ VE DİĞER ÖNEMLİ DETAYLAR

Yılmaz, gerekli müdahalenin yapılması ve SGK’ya bildirimde bulunulmasının ardından, ödenmemiş olan emekli maaşlarının yaklaşık 20-25 gün içinde hesaplara yatacağını belirtiyor. Emekli çalışanlar için SGDP ile yapılan prim kesintisi yüzde 32 iken, Tüm Sigorta Kolları’nda bu oran yüzde 37,5 oluyor. Eylül ayından itibaren ise iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle bu oranlara yüzde 0,25 ekleme yapılacağı da ayrıca vurgulanıyor.

Emekli çalışanların prim kodlarını düzenli olarak kontrol etmeleri ve bu konuda işverenlerini bilgilendirmeleri, maaş kesintisi gibi olumsuz durumlardan kaçınmaları açısından büyük önem taşıyor. Herhangi bir hata veya eksiklik durumunda hızlıca aksiyon alarak, maaş kesintisi riskini en aza indirmek mümkün.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.