Ev sahipleri için son gün! 1 Nisan...

Ev sahipleri için son gün! 1 Nisan...

2023 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinin verme süreci hala devam ediyor. Özellikle konut ya da iş yerini kiralayan mükellefler için önemli bir dönem olan bu süreçte, elde edilen gelirlerin beyan edilmesi gerekiyor. 1 Nisan'a kadar süre var.

Konut kira geliri elde edenler için yıllık 21 bin liralık istisna tutarı, iş yeri kira geliri elde edenler için ise 150 bin lirayı aşanların beyanname vermesi gerekiyor. Bu noktada, mükelleflerin beyanlarını zamanında ve doğru şekilde yapmaları büyük önem taşıyor.

HAZIR BEYANNAME SİSTEMİ İLE KOLAYLIK

Mülk sahipleri için vergi dairesine gitmeden beyanname verme imkanı sunan "hazır beyanname sistemi" oldukça kullanışlı bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Özellikle internet üzerinden erişilebilen bu sistem, mükelleflere büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca, kiracıları da beyan sürecine dahil etmek adına başlatılan "kira bildirim formu" uygulaması ile kiracıların da beyan sürecine katılımı sağlanmış olacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA BEYANNAME VERME İMKANI

Gerçek kişiler tarafından elde edilen ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri gibi kazançlar için de 1 Nisan'a kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulması gerekiyor. Vergi dairesine gitmeden beyanname verme imkanı sunan Hazır Beyan Sistemi, mükelleflere zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sistem, internet üzerinden kolayca erişilebilir durumda bulunuyor.

TAKSİTLİ ÖDEME İMKANI

Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden vergilerin taksitli olarak ödenmesi imkanı da mükelleflere sunuluyor. Bu sayede, vergi ödemelerinin mali yükü hafifletilmiş oluyor. Ödeme işlemleri için çeşitli kanalların kullanılabilir olması da mükelleflerin işlerini kolaylaştırıyor.

YAPILANDIRILAN BORÇLARIN SON ÖDEME TARİHİ

Ayrıca, daha önce yapılandırılan borçların ödeme süreçlerinin de dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların son taksit ödeme tarihi olan 1 Nisan'a kadar ödeme yapılmaması durumunda gecikme faizi gibi cezalarla karşılaşılabilir. Bu nedenle, mükelleflerin borç ödeme süreçlerini yakından takip etmeleri önem taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.