EYT düzenlemesinde önemli detaylar açıklandı!

EYT düzenlemesinde önemli detaylar açıklandı!

EYT düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların yararlandığını belirten Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 1 milyon 925 bin SSK'lı olduğunu ifade etti.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'ın aktardığına göre, 2023 yılında emekli olan 2 milyon 193 bin kişinin yaklaşık 1 milyon 925 bini SSK'lı. Bu durum, EYT düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların faydalandığını gösterdi.

EYT Düzenlemesi ile Emekli Olanların Profili

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışanlara emeklilik hakkı tanıdı. 2023 yılında SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, BAĞ-KUR kapsamında 183 bin ve Emekli Sandığı kapsamında 86 kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Bu, toplamda 2 milyon 193 bin 791 kişinin emekli olduğu anlamına geliyor.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'a göre, bu emeklilerin yaklaşık 1 milyon 800 bini EYT'li. Yani EYT düzenlemesiyle emekli olanların çoğunluğunu oluşturuyorlar.

iha-20240328aw171931-2-t.jpg

SSK'lılar ve Memurlar Arasındaki Fark

Karakaş'a göre, SSK'lılar EYT düzenlemesinden en çok faydalanan kesimi oluşturuyor. Bunun nedeni, prim borçlarından dolayı Bağ-Kur'lu esnafların emekli olamaması ve memurların emeklilik şartlarının cazip olmaması.

Özellikle memurlar, ikramiyelerin etkisi, 3600 ek gösterge beklentisi ve emekli olduktan sonra alacakları maaş ile çalışırken aldıkları maaş arasındaki uçurum nedeniyle emekli olmaya sıcak bakmıyorlar.

Gelecek İçin Beklenti

2025'e kadar 1 milyondan fazla EYT'linin daha emekli olabileceği tahmin ediliyor. Bunun sebepleri arasında SSK'lı EYT'lilerin 25 yıllık sigortalılık süresini doldurması, memurlara 3600 ek gösterge verilmesi ve Bağ-Kur prim günlerinin azaltılması gibi düzenlemeler yer alıyor. Bu durum, emeklilik hakkı kazanacak kişi sayısının artacağına işaret ediyor.

EYT düzenlemesinde önemli detaylar açıklandı!

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.