Faizlerde dolar etkisi: Zirveden dönüş başladı

Faizlerde dolar etkisi: Zirveden dönüş başladı

Yüksek faizin etkisiyle seçim sonrasında yabancı sıcak para girişleri, yurt içinde dövizden TL'ye geçiş ve TL kredi büyümesinde gerileme yaşanırken, son haftalarda mevduat ve kredi faizlerinde dikkat çeken gelişmeler kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Mayıs'taki son toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, son bir aylık dönemde kredi ve mevduat faizlerinde düşüş yaşandı. Bu karar, ekonomideki faiz oranlarının seyrini belirlemede kritik bir faktör olarak değerlendiriliyor.

MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ GERİLEME

Son dönemde üç aya kadar vadeli ortalama TL mevduat faizinde gözlemlenen gerileme dikkat çekiyor. Rekor seviyelere ulaşan faiz oranları, son altı hafta içerisinde 7,88 puan gerileyerek yüzde 61,00'a indi. Benzer şekilde, ihtiyaç kredisi ve ticari kredi faizlerinde de düşüş görüldü. Bu durum, piyasalarda likidite ve talep dengesindeki değişimlerin etkilerini yansıtıyor.

ETKİLİ FAKTÖRLER

Bu düşüş eğiliminde, TCMB'nin politika faizindeki sabitlik, dövizden TL'ye dönüş eğilimi ve yerleşiklerin döviz kurlarındaki beklentilerindeki gerileme gibi faktörler etkili oluyor. Faizlerin, TCMB'nin yıllık bileşik karşılığı olan yüzde 64,48'in altına gerilemiş olması da dikkat çekici.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Uzmanlar, TL cinsi kredi talebindeki düşüklüğün, mevduat faizlerindeki gerilemede etkili olduğunu belirtiyor. Yüksek faiz seviyeleri nedeniyle konut, araç ve ticari kredi gibi kredilere talebin sınırlı olması, faizlerdeki düşüşü tetikliyor. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüş eğiliminin de TL likiditesini artırarak faizlerdeki düşüşte rol oynadığı ifade ediliyor.

GELECEK BEKLENTİLER

Ancak, TCMB'nin piyasada faizlerin aşırı derecede düşmesine izin vermeyeceği ve gerekirse yeni adımlar atacağı yönündeki mesajları, faizlerin seyrini etkilemeye devam ediyor. Ekonomistler, TCMB'nin faiz indirimlerine aralık ayında başlayabileceği öngörüsünde bulunuyorlar. Bu noktada, piyasadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.