Hesap veremeyen yandı! Yeni vergi düzenlemesinde ‘izah et’ dönemi!

Hesap veremeyen yandı! Yeni vergi düzenlemesinde ‘izah et’ dönemi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yeni bir vergi paketi üzerinde çalışıyor. Gelirinden çok harcayanlar, kirayı elden alanlar, IBAN ile ödeme yapanlar özellikle bakanlık kıskacındaydı ve düzenlemede sona gelindi.

Yeni vergi paketi, kira gelirlerinden, IBAN'la yapılan ödemelere kadar birçok alanda önemli düzenlemeler getiriyor. Paketle birlikte vergi kaçıranlardan, gelirinden fazla harcama yapanlara kadar geniş bir yelpazede sıkı denetimler ve ağır cezalar uygulanacak.

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI

Özel usulsüzlük cezaları, 7 bin 500 liradan başlayarak 20 milyon TL'ye kadar çıkabilecek. Örneğin, 30 bin liralık bir kira ödemesini elden yapan bir kiracı, ev sahibinin %10'u olan 3 bin lirayı vergi cezası olarak ödemek zorunda kalacak.

KİRA ÖDEMELERİNE SIKI DENETİM

Vergi uzmanı Nedim Türkmen, yeni vergi paketi ile ilgili olarak ATV Haber'e yaptığı açıklamada, "Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve vergilendirilmeyen alanların vergilendirilmesi amacıyla önemli adımlar atılıyor" dedi. Türkmen, özellikle elden kira ödemesi yapanların artık vergi cezası ile karşı karşıya kalacağını ve bu kişilere özel usulsüzlük cezası kesileceğini belirtti.

'FİŞ ALMAYALIM İNDİRİM YAP' DÖNEMİ BİTİYOR

Post cihazını başkalarına kullandıranlar ve fiş kesmeyenler için ağır yaptırımlar getiriliyor. Artık 'Fiş almayalım indirim yap' dönemi sona eriyor. Fiş düzenlememenin cezası, 3 bin 400 liradan 30 bin liraya çıkarılacak. Maliye, fiş düzenlemeyen işletmeleri sıkı bir şekilde denetleyecek ve bu işletmelere ağır cezalar uygulayacak.

IBAN İLE ÖDEMELER MERCEK ALTINDA

Son dönemde küçük esnaftan yapılan alışverişlerde sıkça kullanılan IBAN ile ödemeler, maliyenin merceği altında. Maliye Bakanlığı, IBAN’la yapılan ve fiş kesilmeyen ödemeler için 3 bin 400 lira ceza uygulamaya başladı. Yeni vergi paketiyle birlikte IBAN ile yapılan ödemelere yönelik daha ağır cezalar getirilecek. Esnaf, IBAN numarasını başkasına kullandırırsa, 30 bin lira ile 20 milyon liraya kadar çıkan cezalarla karşı karşıya kalacak.

MESLEK GRUPLARINA SIKI TAKİP

Avukatlar, doktorlar, diş hekimleri, restoranlar, kafeler ve kuaförler gibi serbest meslek grupları da vergi denetimi altında olacak. Bu meslek gruplarına yönelik olarak ekipler, ayda en az 3 kez ve yılda en az 12 kez denetim yapacak. Günlük kazançlar tespit edilerek beyan edilen tutarlarla karşılaştırılacak. Farkın %20'den fazla olması durumunda, mükellef izah için davet edilecek. İzahın yeterli bulunmaması halinde, vergi incelemesi yapılacak ve düzeltme beyannamesi istenecek.

GELİRDEN FAZLA HARCAMA YAPANLAR MERCEK ALTINDA

Yeni vergi paketinin en kritik başlıklarından biri, gelirinden fazla harcama yapanların denetlenmesi. Örneğin, 100 bin lira geliri olan bir vatandaşın 200 bin lira harcama yapması durumunda, maliye bu kişiyi izaha davet edecek. "100 bin liralık gelirin varken bu 200 bin liralık harcamayı nasıl yaptın?" sorusuna yanıt istenecek. Bu uygulama ile, gelirlerini beyan etmeyen kişilerin tespit edilmesi ve kayıt altına alınması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.