Küresel piyasalar ECB'nin faiz kararına odaklandı!

Küresel piyasalar ECB'nin faiz kararına odaklandı!

Küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı ile Başkan Christine Lagarde'ın açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşti. ​ Analistler, ECB'nin 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakıldığını belirtiyor.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz indirimine başlayacağı beklentileri ve çip üreticisi Nvidia'nın performansıyla pozitif bir seyir izlenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve Başkan Christine Lagarde'ın açıklamaları yatırımcıların gündeminde önemli bir yer tutuyor.

FED BEKLENTİLERİ VE İSTİHDAM VERİLERİ

ABD'de iş gücü piyasası verilerinin yavaşlamaya işaret etmesiyle Fed'in bu yıl faiz indirimine başlayacağına dair güçlenen beklentiler, yarın açıklanacak istihdam raporu verileriyle daha netleşebilir. Dün açıklanan özel sektör istihdam verisi beklentilerin altında kalırken, hizmet sektörü PMI verileri ise piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

FED İNDİRİMİNE YÖNELİK BEKLENTİLER ARTIYOR

Para piyasalarında, Fed'in faiz indirimine eylülde başlama ihtimali yüzde 79, kasımda ise yüzde 82 olarak fiyatlanıyor. Bu beklentiler, özellikle yarın açıklanacak tarımdışı istihdam verileriyle daha da güçlenebilir.

ECB FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Başkan Lagarde'ın açıklamaları piyasaların odağında yer alıyor. Analistler, ECB'nin faiz indirimine gideceği konusunda kesin gözüyle bakılırken, Lagarde'ın yapacağı açıklamalarda gelecek döneme ilişkin ipuçları aranacak.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN PERFORMANSI

Nvidia'nın hisselerindeki değer kazancıyla birlikte teknoloji sektöründe genel bir yükseliş yaşandı. İkinci çeyrek geliri tahminlerini aşan şirketlerin hisselerinde de artış gözlendi. Bu gelişmelerle birlikte, dün New York borsasında Nasdaq ve S&P 500 endeksleri zirvelerini tazeledi.

GAMESTOP VE YENİ BORSA PLANLARI

GameStop hisselerindeki artış sürerken, BlackRock ve Citadel Securities gibi yatırımcılar tarafından kurulacak olan yeni bir menkul kıymetler borsası, piyasalarda yeni bir hareketlilik yaratabilir.

ASYA PİYASALARINDA ARTAN RİSK İŞTAHI

Küresel pay piyasalarındaki artan risk iştahı, Asya borsalarına da yansıdı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Güney Kore'de Kospi endeksi yükselirken, Japonya Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları piyasaları etkiliyor.

YURT İÇİNDE BORSANIN SEYRİ VE VERİLER

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün dalgalı bir seyir izledi. Bakan Şimşek'in dezenflasyon dönemine girildiğine ilişkin açıklamaları, yurt içi piyasalarda dikkatle takip ediliyor. Ayrıca, kripto varlıklar ve borsa için vergilendirme konusundaki tartışmalar da gündemin odağında yer alıyor.

Bugün, Avro Bölgesi'nden perakende satışlar ve ECB'nin faiz kararı gibi veriler takip edilecek. ABD'den ise haftalık işsizlik başvuruları ve dış ticaret dengesi gibi önemli veriler açıklanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.