Küresel piyasalar haftaya sakin başladı

Küresel piyasalar haftaya sakin başladı

Küresel piyasalar, ABD başkanlık seçimlerinde Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesiyle ortaya çıkan belirsizliklerin ardından yeni haftaya temkinli başladı.

ABD Başkanlık seçimlerinde Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesi, küresel piyasalarda yeni bir belirsizlik dönemi başlattı. Bu gelişmeyle yeni haftaya temkinli başlayan piyasalar, merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında izlediği sıkı para politikalarının sonuna yaklaşılmasıyla birlikte, ABD seçimlerinin olası sonuçlarına odaklanmış durumda.

BIDEN'IN ADAYLIKTAN ÇEKİLMESİ VE PİYASALARA ETKİSİ

ABD Başkanı Biden, adaylıktan çekildiğini ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. Biden'ın sağlık durumuna ilişkin endişeler ve Cumhuriyetçilerin adayı eski Başkan Donald Trump'ın anketlerde öne geçmesi, Demokratlar arasında tartışmalara neden oldu. Analistler, Trump'ın ABD'deki anketlerde hala önde olduğunu belirterek, bu durumun piyasalarda belirsizlik yarattığını vurguladı.

FED'İN POLİTİKALARI VE MAKROEKONOMİK VERİLER

Makroekonomik veriler tarafında, bu hafta ABD'deki büyüme başta olmak üzere yoğun bir veri gündemi bulunuyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar üç kez faiz indirimine gidebileceği beklentisi, piyasalarda fiyatlamaları etkiliyor. İş gücü piyasasından alınacak verilerin de bu fiyatlamalara yön vermesi bekleniyor. Son veriler, iş gücü piyasasında soğumaya işaret ediyor ve bu durum, Fed'in genişleyici politika adımları için alan açıyor.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN BİLANÇOLARI VE HİSSE SENETLERİ

Bu hafta, Alphabet, Tesla, Qualcomm ve IBM gibi büyük şirketlerin finansal sonuçları açıklanacak. Bu bilançolar, hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabilir. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftaya yüzde 4,23 seviyesinden başlarken, altının ons fiyatı 2.405 dolardan alıcı buluyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 82,2 dolara yükseldi.

DÖVİZ KURLARI VE METALLER

Dolar endeksi 104,3 seviyesinde olup, düşüş eğilimini sürdürüyor. Bakırın libresi, yüzde 0,6 değer kaybıyla 4,22 dolardan işlem görüyor. New York Borsası'nda Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones endeksleri geçen hafta düşüş kaydetti. Ancak, ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya yükselişle başladı.

AVRUPA PİYASALARI VE ECB

Avrupa borsalarında geçen hafta karışık bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizleri sabit bırakırken, analistler bölgedeki yavaşlama sinyallerinin ECB'yi faiz indirimlerinde daha hızlı davranmaya itebileceğini belirtti. ECB'nin yıl sonuna kadar en az iki faiz indirimi yapması bekleniyor. İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya'da borsalar düşüş yaşarken, Avrupa endeks vadeli kontratları yeni haftaya alımla başladı.

ASYA PİYASALARI VE ÇİN MERKEZ BANKASI

Asya pay piyasaları karışık seyirle haftaya başladı. Çin Merkez Bankası (PBoC), resesyon endişeleri nedeniyle borçlanma faizlerini indirdi. Japonya'da Nikkei 225, Güney Kore'de Kospi ve Çin'de Şanghay endeksleri düşüş yaşarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yükseldi.

TÜRKİYE PİYASALARI VE MOODY'S NOT ARTIŞI

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçen haftayı yüzde 0,15 artışla kapattı. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak "B1"e yükseltti ve kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Bu gelişme, piyasa beklentilerinin üzerinde olumlu bir etki yarattı. Dolar/TL kuru, haftaya 33,06 seviyesinden başladı.

Analistler, yurt içinde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi ve yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi verilerinin takip edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinde 11.250 ve 11.350 puan direnç, 11.000 ve 10.900 seviyeleri destek olarak izlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.