Marketlerde yeni dönem! Artık alışverişlerde sürprize yer yok

Marketlerde yeni dönem! Artık alışverişlerde sürprize yer yok

Tarım Bakanlığı hayata geçirdi, tüm zincir marketlerde zorunlu olması bekleniyor. Vatandaşların markete gittiğinde sürprizle karşılaşmasına engel olacak karekod uygulaması hayata geçti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atarak zincir marketler gibi gıda işletmelerinde karekod uygulamasını hayata geçirdi. Bu yenilikle birlikte, tüketiciler artık ürünler hakkında kasaya gitmeden önce tüm bilgilere ulaşabilecekler. Peki, bu yeni uygulama nasıl kullanılacak ve avantajları neler? İşte detaylar...

AMAÇ: ÜRÜNÜ SORGULAMAK

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Baki Öztürk, Milliyet'e yaptığı açıklamada, karekod uygulamasının tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla başlatıldığını belirtti. Öztürk, "Bu uygulama sayesinde vatandaşlar, ürünün ilk üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar olan süreçte aldığı ürünün ne kadar güvenilir olduğunu sorgulayabilecek" dedi.

VATANDAŞLAR NASIL SORGULAMA YAPACAK?

Tüketiciler, "Tarım Cebimde" uygulamasını telefonlarına indirerek, "Gıda Kontrol" menüsünden "İşletme Denetim Sorgulama" seçeneğine tıklayacaklar. Ardından telefon kamerası ile karekodu okutarak işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres ve en son denetim tarihi gibi bilgilere ulaşabilecekler.

İŞLETMELER KAREKOD BELGESİ OLUŞTURABİLİR

İşletmeler, https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden "İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklayıp gerekli bilgileri doldurarak kendilerine özel karekod belgesini oluşturabilirler. Bu belgeleri, vatandaşların rahatlıkla görebileceği yerlere asabilirler.

VATANDAŞ ŞÜPHELİ ÜRÜN TESPİT EDERSE NE YAPMALI?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, karekod sonucunda sadece tarihin değil, denetim sonucunun da yer alacağını belirtti. Şüpheli bir ürünle karşılaşıldığında, "Tarım Cebimde" uygulamasında yer alan iletişim bilgileri, ALO 174 GIDA HATTI ve Ticaret Bakanlığı'nın ALO 175 TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI üzerinden ihbar yapılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.