Mehmet Şimşek açıkladı! 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik

Mehmet Şimşek açıkladı! 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik

Bakan Şimşek, Türkiye'nin dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmede bulundu. Dış finansman kuruluşlarından, ülkedeki kurumlara proje finansmanı kapsamında kaynak sağlamaya devam ettiklerini vurguladı.

Ekonomi Bakanı Şimşek, Türkiye'nin ekonomi yol haritasına duyulan güvenin devam ettiğini ve bu yıl da dış kaynak akışının hız kesmeden sürdüğünü açıkladı. Dünya Bankası ile yapılan verimli işbirliği kapsamında 3 ayrı projeye 1,5 milyar dolarlık finansman sağlandığını belirten Şimşek, bu kaynağın Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesi için kullanılacağını ifade etti.

TÜRKİYE'NİN YEŞİL GEÇİŞİNE KATKIDA BULUNACAK PROJELER

Bakan Şimşek, Dünya Bankası'nın İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan projelere ilişkin detayları paylaştı. İlk olarak Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ (TKYB) ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) tarafından yürütülecek olan "Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi" kapsamında TKYB ve TSKB'ye yaklaşık 697 milyon dolar kaynak sağlanacağını belirtti. Bu projeyle şirketlerin güneş panelleri ve batarya yoluyla elektrik depolama sistemlerine yönelik yatırımlarının destekleneceğini ve ekonomik büyüklüğün 1 milyar doları geçmesinin beklendiğini vurguladı.

YEŞİL GEÇİŞİN DESTELENMESİ

İkinci olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları aracılığıyla yürütülecek olan "Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi" için yaklaşık 400 milyon dolar tutarında kredi sağlanacağını açıkladı. Bu projeyle yeşil geçişten olumsuz etkilenebilecek sektörlerin desteklenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

ENDÜSTRİYEL EMİSYON AZALTIMI İÇİN KREDİ

Son olarak, TKYB tarafından yürütülecek "Türkiye Endüstriyel Emisyon Azaltım Projesi" için TKYB'ye 200 milyon avro ve 200 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 416,7 milyon dolar tutarında kredi sağlanacağını belirtti. Bu projeyle KOBİ'lere uygun koşullu finansman sağlanarak daha yeşil üretim sistemlerine geçişlerinin destekleneceğini dile getirdi.

DÜNYA BANKASI İLE GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ

Şimşek, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda gerekli enerji dönüşümünün gerçekleştirilmesi için Dünya Bankası ile güçlü işbirliğini kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı. Cari dengeyi gözetirken kaynakların daha üretken ve verimli alanlara yönlendirilmesinin devam edeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.