Mehmet Şimşek bir yılın muhasebesini çıkardı!

Mehmet Şimşek bir yılın muhasebesini çıkardı!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, göreve geldiği ilk yıla ilişkin değerlendirmesinde ekonomi programlarının 'çalıştığını' savundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya platformu "X" üzerinden yaptığı paylaşımda, göreve başladığı ilk yılı değerlendirdi. Şimşek, enflasyonda en yüksek seviyenin geride kaldığını ve belirgin bir düşüş dönemine girildiğini belirtti.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Şimşek, enflasyonu tek haneye indirmenin zorluğunu kabul ederek, programlarını kararlılıkla uygulayarak bu hedefe ulaşacaklarını vurguladı. Enflasyonda en yüksek seviyenin geride kaldığını ve belirgin bir düşüş dönemine girildiğini ifade etti.

BÜTÇE AÇIĞI VE MALİ DİSİPLİN

Bakan Şimşek, bütçe açığının yüksek olduğunu ancak deprem harcamaları hariç açığın milli gelire oranının 2023'te yüzde 1,6 olarak gerçekleştiğini belirtti. Harcama disiplini, tasarruf ve vergi adaleti odaklı maliye politikasına devam edeceklerini, açığı 2024'te yüzde 5'in, 2025'te ise yüzde 3'ün altına indirmekte kararlı olduklarını kaydetti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR CARİ AÇIK

Şimşek, yıllık cari açığın 26 milyar dolar düştüğünü belirterek, dış borcun sürdürülebilirliği için yüzde 2,5'in altında cari açık hedefine yönelik yapısal dönüşümü hızlandırdıklarını söyledi. Bu daralan açık sonucu azalan dış finansman ihtiyacıyla kalıcı rezerv birikimi sağlayacaklarını ifade etti.

DIŞ FİNANSMANA ERİŞİM

Bankaların dış borç çevirme oranının yüzde 96'dan yüzde 153'e, reel sektörün ise yüzde 73'ten yüzde 118'e yükseldiğini belirten Şimşek, bankaların yılbaşından beri 4,1 milyar dolar sermaye benzeri dış kaynağa erişim sağladığını kaydetti. Uzun vadeli, sermaye benzeri dış finansmanı artırmanın önemli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.

REZERV BİRİKİMİ

Merkez Bankası brüt rezervlerinin 44 milyar dolar artarak 142 milyar doları aştığını ifade eden Şimşek, swap hariç net rezervlerin pozitife döndüğünü belirtti.

KKM'DEN ÇIKIŞ

Şimşek, KKM stokunun 1,2 trilyon TL azaldığını ve TL mevduatın toplam içindeki payının 16,2 puan arttığını açıkladı. KKM stokunu kademeli olarak azaltmaya devam edeceklerini belirtti.

GÜVEN ARTIYOR

Risk priminin CDS 440 baz puan düştüğünü ve kredi notunun arttığını, görünümün pozitif olduğunu vurgulayan Şimşek, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede kararlı olduklarını belirtti.

YAPISAL DÖNÜŞÜM

Yeni sanayi politikasını uyguladıklarını ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ile uluslararası doğrudan yatırımları artırmayı hedeflediklerini belirten Şimşek, ikiz dönüşümü hızlandırdıklarını ifade etti.

Sonuç olarak, Şimşek programın çalıştığını, ancak daha kat edilecek yolun olduğunu belirtti. Enflasyonu tek haneye indirmek için kararlılıkla çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.