Merkez Bankası ve BDDK duyurdu! Kredi kartı faizleri...

Merkez Bankası ve BDDK duyurdu! Kredi kartı faizleri...

Merkez Bankası Ramazan bayramı haftası öncesinde kredi kartı alışveriş ve gecikme faiz oranlarının hesaplama yönteminde değişikliğe gitti.

Merkez Bankası, Ramazan Bayramı haftası öncesinde kredi kartı alışveriş ve gecikme faiz oranlarında değişikliğe gitti. Bu değişiklikle birlikte, kredi kartı aylık azami akdi faiz oranı hesaplama yönteminde önemli bir değişiklik yapıldı. Artık, kredi kartı aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 114 baz puan eklenerek belirlenecek.

FAİZ ORANLARINDA ARTIŞ

6 Nisan itibarıyla geçerli olan bu kararla birlikte, kredi kartı alışveriş faizi yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e çıkarıldı. Aynı zamanda, gecikme faiz oranı da yüzde 3,96'dan yüzde 4,55'e yükseltildi. Bu değişiklikler, kredi kartı kullanıcılarının ödemelerinde daha yüksek maliyetlerle karşılaşabileceğini gösteriyor.

KARTLARDAKİ HARCAMALARDAKİ ARTIŞ

Kredi kartlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde, kredi kartı harcamalarındaki artış da dikkat çekiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bireysel kredi kartı harcamaları ciddi bir artış gösterdi. Faizden etkilenmeyen taksitli alışverişlerden oluşan harcamaların yanı sıra, faiz değişimlerinin etkilediği taksitsiz harcamalar da artış gösterdi.

KREDİ KARTI HARCAMALARI BÜYÜMESİNDE AZALMA

Ancak, Merkez Bankası verilerine göre kredi kartı harcamalarının 13 haftalık yıllıklandırılmış büyümesinde Mart ayı itibarıyla bir azalma yaşandı. Kredi kartı harcamaları, önceki dönemlere göre daha yavaş bir büyüme gösterdi. Bu durum, kredi kartı harcamalarındaki artış hızının yavaşladığını gösteriyor.

FAİZ ORANLARI İLE İLGİLİ DİĞER VERİLER

Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonrasında, kredi kartı alışveriş faiz oranlarının vergi dahil yüzde 5,53'e ve yıllık faiz oranlarının yüzde 66,3'e yükseldiği belirtiliyor. Bu oranlar, ihtiyaç kredisi faiz oranlarına kıyasla hala daha düşük seviyede bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.