Merkez Bankası'ndan yeni banknot açıklaması

Merkez Bankası'ndan yeni banknot açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, son zamanlarda gündeme gelen yeni banknot basılacağı iddialarına açıklık getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, eylül ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde geldiğini açıkladı. Karahan, ekonominin genel durumu ve Merkez Bankası’nın politikaları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca, son dönemde gündeme gelen yeni banknot basımıyla ilgili tartışmalara da netlik kazandırdı.

YENİ BANKNOT AÇIKLAMASI

Fatih Karahan, yeni banknotların basılıp basılmayacağına dair sorulara yanıt verdi. Merkez Bankası'nın bankaların talep ettiği emisyon işlemlerini kesintisiz olarak gerçekleştirdiğini belirten Karahan, şu açıklamayı yaptı: “Bankalar, ATM'lere kupür yüklemelerini kendi tercihleri ve piyasa ihtiyaçları doğrultusunda yapıyor. Mevcut tedavüldeki kupür kompozisyonunu değerlendirdik, ancak şu anda yeni bir kupür çalışması yok. Mevcut banknotlarla devam ediyoruz, fakat dönemsel olarak bu konuyu gözden geçiriyoruz.”

ENFLASYON VE BÜYÜME İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Karahan, reel sektördeki yavaşlamaya ilişkin soruya ise 2024’te büyümede bir miktar yavaşlama beklediklerini belirterek, "Bu yıl büyüme potansiyelin biraz altında gerçekleşecek. Ancak Orta Vadeli Program’da (OVP) belirtildiği gibi, enflasyon düştükçe ve kalıcı fiyat istikrarı sağlandıkça sürdürülebilir büyüme mümkün olacak" dedi.

Konkordato ilan eden firmalarla ilgili soruya da değinen Karahan, "Finansal stres yaşayan firmalar ödeme kolaylığı sağlamak için konkordato talebinde bulunabiliyor. Ancak şu anda tüm veriler tarihsel ortalamaların oldukça altında" şeklinde konuştu.

"YÜZDE 5'E GİDENE KADAR İŞİMİZ BİTMEYECEK"

Enflasyonla mücadeleye yönelik olarak Karahan, haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecinin başladığını ve bu süreçte ara hedeflere uyumlu olarak enflasyonu düşürmeye devam edeceklerini ifade etti. Karahan, "Bizim işimiz enflasyon yüzde 5'e gidene kadar bitmeyecek. Ondan sonra da Merkez Bankası’nın görevi, fiyat istikrarının korunmasını sağlamaktır" dedi.

Karahan’ın açıklamaları, enflasyonla mücadelenin uzun vadeli bir stratejiyle yürütüleceğini ve para politikasındaki sıkı duruşun süreceğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.