Piyasalarda Ortadoğu gerilimi! Yükselişe geçti

Piyasalarda Ortadoğu gerilimi! Yükselişe geçti

İsrail'in Hamas Lideri Haniye'ye İran'da yaptığı suikast sonrası altın fiyatları yükselişe geçti. Ons altın 2 bin 415 dolardan işlem görürken, gram altın güne 2 bin 577 TL’den başladı. Suikast sonrası petrol fiyatları da ivme kazandı.

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusuna dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Tahran'da kaldığı konutunda düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Bu gelişme, güvenli liman alımlarını körükledi.

ALTIN FİYATLARINDA HAREKETLİLİK

Gram altın güne 2 bin 577 TL’den başlarken, ons altının değeri ise 2.415 dolardan işlem görüyor. Altın yatırımcıları, Fed'in açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. Piyasalar, karar sonrası Jerome Powell'ın eylül ayında faiz indirimine işaret eden sözlerini bekliyor.

GÜNCEL ALTIN SATIŞ FİYATLARI

  • Gram altın: 2.577,52 TL
  • Çeyrek altın: 4.270,00 TL
  • Yarım altın: 8.533,00 TL
  • Tam altın: 16.790,99 TL
  • Cumhuriyet altını: 17.013,00 TL
  • Gremse altın: 42.106,24 TL
  • Ons altın: 2.415,68 dolar

DOLAR 33 TL'NİN ÜSTÜNDE HIZLANDI

Dolar kuru, kritik bir günün ardından 33 TL'nin üstündeki yükselişini hızlandırarak 33,11 TL'ye ulaştı. Euro/TL kuru ise 35,84 TL'de yatay seyrediyor. Fed'in bugün politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Piyasalar, Fed'in eylül ayından itibaren faiz indirimlerine başlamasını fiyatlıyor. Ancak Bank Of America ekonomistleri, Fed'in enflasyon yüzde 2'ye düşmeden faiz indirimi yapmayacağını belirtti.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ

Türkiye'de de faiz indirimi beklentileri konuşulmaya başlandı. Haziran ayından itibaren gerileyen ve yıl sonunda yüzde 40'lara gerilemesi beklenen enflasyon bu beklentiyi destekliyor. Ancak TCMB Başkanı Fatih Karahan ve Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay, erken faiz indirimi beklentilerini söndüren açıklamalar yaptılar.

Başkan Karahan, Haziran ayında gerileyen enflasyonla ilgili olarak "Tek bir veriyle çıkarım yapmak sağlıklı olmaz" dedi. Başkan Yardımcısı Akçay ise "Faiz indirimi gündemde değil" diyerek ekledi: "Faiz indirimi başladığı zaman da sıkı para politikası korunacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmeden ve diğer göstergeler bunu desteklemeden faiz indirimi gündeme gelmeyecek."

ENFLASYONDA GEÇİCİ YÜKSELİŞ

TCMB, temmuz ayında enflasyonun geçici yükseliş sergileyeceğini belirtti. Enerji, işlenmemiş gıda ve alkol-tütün gruplarının enflasyonu yukarı çekeceği öngörülüyor. Küresel piyasalarda ise Bank Of Japan, 10 yıllık aşırı gevşek para politikasının ardından politikasını yüzde 0.25'e yükseltti ve tahvil alımlarını 2025-2026 yıllarında azaltacağını açıkladı.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİYOR

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da uğradığı saldırıda öldürülmesi ve ABD stoklarında beşinci haftada düşüş olduğunun bildirilmesi, petrol fiyatlarını yükseltti. Brent petrol, önceki üç günde yüzde 4,1 düşüşün ardından varil başına 79 dolara yaklaştı. ABD ham petrolü ise yaklaşık 76 dolar civarında işlem gördü. Hamas, İsrail'in İran'da bir hava saldırısında İsmail Haniye'yi öldürdüğünü iddia etti. Amerikan Petrol Enstitüsü, ham petrol stoklarının geçen hafta 4,5 milyon varil düştüğünü belirtti. Resmi rakamlarla doğrulanırsa, bu Ocak 2022'den bu yana en uzun düşüş olacak.

Ham petrol, Çin'deki zayıf talep görünümü nedeniyle bu yıl en büyük aylık düşüşünü yaşayacak. OPEC+ arz kısıtlamaları ve Fed'in faiz oranlarını düşürme beklentileri, vadeli işlemleri bu yıl ılımlı bir şekilde yüksek tutuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.