Tarihi duyurdular… Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor

Tarihi duyurdular… Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor

2030 yılında Avrupa'da çevrimiçi alışverişlerde kredi kart numarası girmenin zorunlu olmadığı bir uygulama hayata geçirilecek. Bu uygulamada 16 haneli kart numaraları yerine rastgele oluşturulmuş "token"lar kullanılacak.

Mastercard, internet alışverişlerinde kredi kartı numarası girişini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Avrupa'da 2030 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan yeni uygulama ile tüketiciler artık 16 haneli kart numaralarını girmek zorunda kalmayacaklar. Şirket, bu kuralın cihaz ve platform bağımsız olarak uygulanacağını duyurdu.

Dijital Tokenlerle Güvenlik Artıyor

CNBC'nin haberine göre, Mastercard, internet alışverişlerinde kart numarasının yerine rastgele oluşturulan dijital tokenlerin kullanılmasını planlıyor. Bu tokenler, internet sahteciliği gibi riskleri azaltmayı hedefliyor. Şirket, tokenlerin anlık ve rastgele olarak oluşturulmasıyla güvenlik önlemlerini güçlendireceğini belirtiyor.

Geçiş Anahtarı ve Biyometrik Onay

Mastercard, şifrelerin yerine geçecek olan "Mastercard Geçiş Anahtarı" adlı bir uygulama üzerinde de çalışıyor. Ayrıca kullanıcılara parmak izi gibi biyometrik onay seçenekleri sunulacak. Bu sayede kullanıcıların güvenliği daha da sağlanacak ve internet alışverişlerindeki sahtecilik riski azalacak.

Tokenlaştırma ve Sahteciliğin Azaltılması

Junniper Research'ün araştırmasına göre, 2028 yılına kadar internet ödemelerindeki sahtecilik miktarının yılda 98 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Mastercard'ın tokenlaştırma projesi ile bu miktarın yüzde 50 oranında azaltılması hedefleniyor. Tokenlerin otomatik olarak yenilenmesi sayesinde, kart değişikliği gibi durumlarda kullanıcıların platformlarda yeniden kaydetme sorunu da ortadan kalkacak.

Mastercard'ın bu adımlarıyla birlikte internet alışverişlerinde güvenliği artırmayı ve tüketicilere daha pratik ödeme yöntemleri sunmayı amaçladığı görülüyor. Bu değişikliklerin küresel ölçekte internet ticaretinin güvenliğini nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki yıllarda daha net şekilde ortaya çıkacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.