Ünlü ekonomistten korkutan kriz tahmini!

Ünlü ekonomistten korkutan kriz tahmini!

Ünlü ekonomist Harry Dent, küresel ekonominin 2008'dekinden çok daha büyük bir krize gireceğini savundu.

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından Fox'a konuşan ünlü ekonomist Harry Dent, Amerikan ekonomisinin içinde bulunduğu duruma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 71 yaşındaki Dent, 1925'ten 1929'daki Büyük Buhran'a giden süreçte ekonomide doğal bir balon oluştuğunu fakat günümüzde yapay bir balonla karşı karşıya olunduğunu savundu. Dent, bu balonun Amerikan hükümeti tarafından oluşturulduğunu ileri sürdü.

"YAPAY BALON UZUN VADEDE EKONOMİYİ ETKİLEYEBİLİR"

Dent, Fox News'a verdiği söyleşide, Amerikan ekonomisinin içine girdiği çıkmazı şu sözlerle dile getirdi: "Akşamdan kalmalığı çözmek için ne yaparsınız? Daha çok içersiniz. Onların yaptığı da bu. Ekonomiye sürekli ekstra para pompalamak aslında uzun vadede genel ekonomiyi iyileştirebilir. Ancak sonuçları ancak bu balon patladığında göreceğiz." Ekonomist, hükümetin ekonomiye sürekli para enjekte etme politikalarının geçici bir rahatlama sağladığını fakat uzun vadede bu stratejinin sürdürülebilir olmadığını belirtti.

"BÜYÜK BİR ÇÖKÜŞ BEKLİYORUZ"

2009'da yayımlanan "The Great Depression Ahead" (Gelecekteki Büyük Buhran) çalışmasıyla New York Times Çok Satanlar Listesi'ne giren Dent, mevcut ekonomik balonun 14 yıldır sürdüğünü ve çoğu balonun 5 ila 6 yıl devam ettiğini belirtti. Bu seferki balonun çok daha uzun sürdüğünü vurgulayan Dent, "Dolayısıyla 2008-2009'da yaşadığımızdan daha büyük bir çöküş beklemek zorundasınız." ifadelerini kullandı.

"BALONUN MERKEZİNDE EMLAK SEKTÖRÜ VAR"

Dent, ekonomik balonun merkezinde emlak sektörünün yer aldığını belirtti. ABD'de birçok evin değerinin halihazırda iki katına çıktığını söyleyen ekonomist, özellikle Çin ve Japonya gibi ülkelerdeki yatırımcıların potansiyel bir piyasa çöküşüne karşı teminat olarak boş mülkler satın aldıklarına dikkat çekti. "Tarihin hiçbir döneminde bu kadar çok kişi, sadece spekülasyondan ötürü ikinci ve bazen de üçüncü evini satın almamıştı," dedi.

"BORSADA BÜYÜK DÜŞÜŞLER BEKLENİYOR"

Amerikan borsasında büyük bir düşüş öngören Dent, S&P 500 endeksinin zirveden yüzde 86, Nasdaq'ın ise yüzde 92 düşeceğini düşündüğünü belirtti. Nvidia gibi popüler hisse senetlerinin de şirket ne kadar iyi olursa olsun yüzde 98 değer kaybedeceğini öne sürdü. "Bu iş bitti," diyerek durumu özetledi.

"BÜYÜK ÇÖKÜŞ 2025 ORTALARINDA BEKLENİYOR"

Harry Dent, küresel ekonomide öngördüğü büyük çöküşün 2025 ortalarında gerçekleşebileceğini söyledi. Ekonomistin bu öngörüsü, ekonomi çevrelerinde büyük yankı uyandırdı ve piyasa oyuncuları arasında endişelere yol açtı. Dent’in açıklamaları, yatırımcıların gelecekteki olası bir ekonomik krize karşı hazırlıklı olmaları gerektiği mesajını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.